Dolgu ve Kanal Tedavisi

image

image

Dolgu ve

Kanal Tedavisi

Çürük veya kırık, çatlak gibi başka sebeplerle dişte meydana gelen madde kayıplarını yerine koyarak hastanın dişlerinin fonksiyon ve estetik kazanmasını sağlar. Dişte bulunan çürük uzaklaştırılır. Çürük uzaklaştırıldıktan sonra oluşan boşluk dişin yapısı ve formuna göre dolgu maddeleriyle doldurulur.

 

Kompozit Dolgu: Diş dolgusu yaparken kullanılan malzeme kompozittir. Kompozit dolgu ışıkla sertleşir ve dişe kimyasal bağlanır. Çürük nedeniyle yapılan dolgularda sık kullanılırken, hastanın diş rengine uyumlu olması nedeniyle estetik dolgularda da sık tercih edilmektedir. Kırılan dişlerin tamamlanması, diestema dediğimiz boşlukların kapatılması, dişlerin boyutunun büyütülmesi gibi estetik tedavilerde de sisteminde gelişmesiyle oldukça sık kullanılmaktadır.

 

Porselen dolgu: Kullanılan materyal porselendir. Porselende büzülme daha az, renk uyumu daha iyidir ancak maliyeti daha fazladır.

 

Amalgam dolgu: günümüzde pek tercih edilmese de gri görünüme sahip dolgu materyalidir. Çiğneme kuvvetlerine karşı dirençli olsa da estetik olmaması, dişe mekanik bağlanması başlıca dezavantajıdır.

 

KANAL TEDAVİSİ (ENDODONTİ)

 

Endodontik tedaviler, kanal tedavisi olarak bilinmektedir. Dişlerin iç kısmında kök boyunca uzanan bir boşluk mevcuttur. Bu boşlukta damar ve sinirlerden oluşan pulpa bulunmaktadır. Dişte meydana gelen çürük, travma veya çatlak sonucu pulpa dokusu enfekte olabilir. Çürüğün ilerlemesine müdahale edilmezse çürük ilerler ve bakteriler çoğalmaya devam ederek pulpaya ulaşırlar. Pulpaya ulaşan bakteriler, damar ve sinirleri de tahrip ederek enfekte eder. Diğer bir durum hastanın travma görmesi sonucu pulpadaki damar ve sinirler kopabilir. Bu durumda da diş canlılığını kaybeder ve pulpa enfekte olur. Çürük yada travma sonucu pulpanın etkilenmesiyle hastada ağrı, soğuk-sıcak hassasiyeti, çiğneme esnasında ağrı meydana gelir. İlerleyen aşamalarda kendiliğinden başlayan hatta uykudan uyandırılan ağrı şikayetleri başlayabilir. Yüz bölgesinde ve lenf bezlerinde şişlikler, ağız açmada zorluk gibi sorunlar da meydana gelebilir. Kanal tedavisi sayesinde dişteki enfeksiyon temizlenerek, dişin kurtarılması amaçlanmaktadır. Canlı dişlerde lokal anestezi altında, genelde cansız dişlerde anesteziye bile gerek kalmadan kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisi tek seans yapılabileceği gibi birkaç seansta sürebilir. Dişin damar ve sinirlerinin bulunduğu enfekte olmuş pulpa dokusu uzaklaştırılır. Kök kanalları temizlenerek dezenfekte edilir. Dişin kanalları şekillendirildikten sonra kanal dolgu maddeleri ile kanal doldurulur. Dişin üst kısmı kron yada dolgu yapılarak kanal tedavisi bitirilir.

Soru sor
Soru sor
Merhaba ;
Size nasıl yardımcı olabilriz?