![image](https://www.simdentdisklinigi.com.tr/wp-content/uploads/2023/08/pedodonti-340x415.jpg)
![image](https://www.simdentdisklinigi.com.tr/wp-content/uploads/2023/08/pedodonti-1-291x311.jpg)
Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti
Çocuk diş hekimliği, çocuk hastaların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenir. Süt ve karma dişlenme dönemindeki çocuklarda koruyucu diş tedavileri, diş çürüklerinin tedavisi, diş travmalarının tedavileri ile ilgilenirler.
Süt dişleri bebeklerde yaklaşık 6.ayda sürmeye başlar ve 3 yaşında tamamlanır. Daimi dişler sürene kadar (6-7 yaş) çocuklarda süt dişleri mevcuttur. Süt dişleri çocuklar için büyük bir öneme sahiptir. En önemli görevi çocukların çiğneme fonksiyonunu yapabilmesini sağlamaktadır. Daimi dişler için yer tutucu olarak görev görür. Çocukların konuşmasına katkı sağlar. Estetik açıdan da oldukça önemlidir. Süt dişlerinin kaybı durumunda;
- Çocuklarda besinleri çiğnemede güçlüklere,
- Daimi dişlerin sürmesine rehberlik edememesine,
- Konuşma bozukluklarına,
- Çocuklarda yanlış yutkunmaya,
- Çocukların psikolojik açıdan olumsuz etkilenmesine,
- Estetik kaygılar duymasına,
- Komşu dişlerin çekilen süt dişinin boşluğuna devrilmesi nedeniyle daimi dişlerin süreceği yerin kaybedilmesine veya sürememesine neden olmaktadır.
Koruyucu diş hekimliği süt dişlerinin korunması ve kaybedilmesini önlemek amacıyla oldukça önemlidir. Dişlerin çürümesini önlemek veya yavaşlatmak amacıyla uygulanmaktadır. Bakteri plağında oluşan asitlere karşı dişlerin yapısını güçlendiren bazı ajanlar (flor, kazein fosfopeptid- amorf kalsiyum fosfat) uygulanmaktadır. Dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan girintilere fissur denmektedir. Bu fissurlar derin ise hastalar tarafından temizlenmesi zor olmaktadır. Bu nedenle bakteri plağı ile diş arasındaki ilişkiyi kesmek için fissur örtücü ajanlar ile kaplanmaktadır.
Süt dişlerindeki çürükler mutlaka tedavi edilmelidir. Süt dişlerinde çürük durumunda restoratif tedaviler (dolgu, amputasyon tedavisi, kanal tedavisi) yapılmaktadır. Arka grup süt dişlerde çürük çok ilerlemiş ve çok madde kaybı varsa dişler paslanmaz çelik kuronlar ile kaplanmaktadır. Kooperasyonu iyi olan çocuklarda tedaviler, klinikte lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Koopere olmayan, korkulu, endişeli, engelli çocuk hatta yetişkin hastalarda ise, yetkin ekip ve donanımın bulunduğu merkezlerde sedasyon ya da genel anestezi ile tedaviler yapılmaktadır.
Süt dişleri, daimi dişler sürene kadar çene üzerindeki daimi dişin yerini korumakla görevlidir. Süt dişlerinin kaybı durumunda ise, yandaki dişlerin çekim boşluğuna devrilmesi nedeniyle o bölgeye sürecek daimi dişin sürememesine, dişin gömülü kalmasına kadar varan problemler oluşabilir. Süt dişleri kaybedildiğinde bu tür problemlerin yaşanmaması adına yer tutucular yapılmaktadır. Yer tutucular kaybedilen diş sayısına göre sabit ya da hareketli olmaktadır.