![image](https://www.simdentdisklinigi.com.tr/wp-content/uploads/2022/03/20-yas-disi-1-340x415.jpg)
![image](https://www.simdentdisklinigi.com.tr/wp-content/uploads/2022/03/yirmilik-disler-1-291x311.jpg)
Cerrahisi
20 Yaş Dişi
20 YAŞ DİŞİ NEDİR?
20 yaş dişi olarak da bilinen üçüncü büyük azı dişleri dışında ki tüm kalıcı dişler genellikle çocukluk döneminde ağızdaki yerlerini alırlar. Ağızda her yarım çenede birer tane olmak üzere toplam 4 adet 20’lik diş yetişkinlik döneminde ağızdaki yerini almak üzere çıkmaya başlar.
Çene yapısına veya dişin boyutuna bağlı olarak 20 yaş dişleri bazı bireylerde kolaylıkla ağızdaki yerini alırken bazı bireylerde uzun vadede bazı etkenlere bağlı olarak ağızdaki yerlerini tam olarak alamazlar. Bu 20 yaş dişleri ya diş etinin altında yarı gömülü olarak ağızda görünürler ya da tam olarak gömülü (hem diş eti hem de çene kemiği içinde) ağızda hiç görünmezler.
Tam olarak süren 20 yaş dişleri ağzın ulaşılması ve görülmesi zor olan en arka bölgesinde yer aldıklarından fırçalaması ve bakımının yapılması diğer dişlere göre daha zordur. Yetersiz fırçalama sonucu 20 yaş dişleri kolaylıkla çürüyerek ağrı ve ağız kokusuna neden olmaktadır.
Yarı gömülü ya da tam gömülü 20 yaş dişleri ağızda;
Etrafındaki diş etinde kızarıklık ve şişlik,
Kulağa ve boyuna doğru yayılan ağrı,
Ağızda hoş olmaya bir koku ve tat,
Ağız açmakta ve yutkunmakta zorluk gibi semptomlar ortaya çıkarabilir.
Ayrıca 20 yaş dişinin konumuna bağlı olarak yan dişlere baskı yaparak dişlerde çapraşıklığa ve komşu dişte çürümeye sebep olabilir. Uzun yıllar herhangi bir belirti vermeyen gömülü 20 yaş dişlerini etrafında büyük boyutlara ulaşan çene kistlerinin oluşmasına yol açabilirler.
TÜM 20 YAŞ DİŞLERİNİNİ ÇEKİLMESİ MUTLAKA GEREKLİ MİDİR?
Ağız içindeki yerini tam olarak almış 20 yaş dişlerinin temizliği ve bakımının iyi yapılamamasına bağlı olarak çürük meydana geldiyse ve bu çürüğün dolgu, kanal tedavisi ve başka bir tedavi yöntemi ile tedavisi mümkün değil ise; gömülü durumda ki 20 yaş dişleri pozisyonuna bağlı olarak yandaki dişlere ve çene kemiğine zarar veriyorsa mutlaka çekilmesi gereklidir.
20’LİK DİŞ ÇEKİMİ NASIL YAPILIR?
Ağızda normal konumunda sürmüş ama çürümüş ve tedavisi mümkün olmayan 20 yaş dişleri ameliyatsız bir şekilde diğer diş çekilerine benzer bir şekilde çekilir.
GÖMÜLÜ 20 YAŞ DİŞ AMELİYATI
Çene kemiği içinde yeteri kadar yer bulamamış veya çıkmak için uygun olmayan bir açıda olan 20 yaş dişleri gerekli radyolojik ve klinik değerlendirmeden sonra uzman hekim tarafından ameliyat ile alınmalıdır. Dişin yer aldığı bölgeye lokal anestezi uygulandıktan sonra dişin üzerindeki diş eti açıldıktan sonra gerekli ise kemik kaldırılarak diş çekimi gerçekleştirilir. Çekimden sonra yara bölgesine dikiş atılarak çekim tamamlanır. Ameliyatı gerçekleştiren hekimin gerekli görmesi durumunda operasyon sonrası antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir.